Napsali o nás

Nu Skull 10/2007

Parasophisma - A Variable Invariability Varied...
Írta: haragSICK @ Oct 19 2007, 11:26

A cseh Parasophisma története remek anyaguk ellenére is nagyon viszontagságos, na de a keleti blockból való kitörés esélye és eredményei mindig is a bányász béka feneke alatt keresték a nem létező természeti értékeket. Az ostravai srácok 94-ben alakultak (ez utóbbi kissé sántít, hiszen az egyik tag nő, Monika Hrubá ének és fuvola), rá egy évvel kijött az első demójuk szerzői kiadásban, csak kazettán, One Of Neverending Possible P… (a fiatalok tipikusan követve az avandgard törekvéseket, iszonyat hosszú album és számcímekkel látták el produkcióikat melyek ily módon egyszerre tűnnek szürrealistának, s persze dadaistának is – éppen ezért rövidítve írom le a track listet, hogy kiférhessen…). Ez a 95-ös 5 számos demó, alapvetően a régi My Dying Bride-dal jár egy szép kört, míg a Sole Light Point In Void T… címmel keresztelt megint csak kazetta és szerzői kiadás, már inkább jazz témákkal vértezve fel magát támad… támadott! A cseh fiatalok zenei munkásságát egy bizonyos körben nagyon is elfogadták, de igazából semmi komolyat nem értek el, úgymond megmaradtak az underground koszos és fénytelen labirintusában. 2000-ben Barbaralla stúdióba vonultak, s egy évvel rá végre kiadóra találtak és összeraktak egy komplett nagylemezt, A Variable Invariability Varied… mely elsősorban az utolsó demójuk kísérletező hangnemét vitte tovább. De ekkor sem jött minden össze a legfényesebben; a 12th Planet elsősorban kazettán, mellékesen pedig írott CD-n adta ki… így most minderre 6 évvel újra kiadásra került a dolog érthető módon, úgymond archiválta a szintén cseh Zero Budget Productions (nekem is ők küldték el). A külsőségek terén a már 100 x lerágott digitális munkákat láthatjuk, melyek inkább emlékeztetnek valami progresszív művész metálra, mint egy death metál csapatra, ennek ellenére a progresszív részben helytálló, hiszen...

A hangzás kielégítő, se nem túl erős, se nem túl gyenge, minden hangszer jól hallható, a végeredmény pedig a változatosnál is változatosabb, ötletgazdag árny és fényjáték az érzelmekkel és az atmoszférákkal. Nagyon kellemes jazz bevetéssel indít a The Contrariety of Someone´s Generally Recognized "Common Thoughts", amire aztán extrém zakatoló death metál feszül rá, következnek kissé trhash-es és progresszív részek egyaránt, ahogy benne van egy kis kísérleti funky és folklor, no meg olyan elemek, melyeket így ebben az összeállításban soha nem hallottam még! Az album tele van mély váltásokkal, tiszta énekkel (mind női, mind férfi) károgással, ordítással, jazz betétekkel, és kellemes akusztikákkal, remekbe szabott technikás szinte már heavy-progresszív szólókkal és gyönyörű fuvola futamokkal (de van itt punkos dobogás is némi folkos gothic-kal, mint pl. Paralogism & Sophistry, ahogy akadnak súlyos grindcore szántások is, kiegészülve mély önmarcangoló akusztikus bontásokkal, mint pl. a Tips and Tricks for Successful Attaining…); éppen ezért előre megvallom az őszintét, nem vállalkozom arra, hogy az összes számot elemezzem, mert egyszerűen lehetetlen!!!
Lenyűgöző amennyire gazdagon kifejezik magukat és mennyire zenészek! Megértem az archiválást és az újrakiadás ötletét, hiszen ennek nem szabad elvesznie, s az idők martalékává válnia! Ha zenei téren bárhova is sorolni szeretném, akkor 2 erősen meghatározó és kísérleti zenekar mezsgyéi közé zárnám; ez pedig az amerikai jazz grindcore Virulence és a holland avandgard gothic-death Phlebotomized. Nehéz megfogni a Parasophisma zenéjét (és a szó jelentését is, haha), sokat kell hallgatni, hogy igazán kiismerje őket a bátor és kötetlen befogadó, de egy biztos: hihetetlen teljesítmény, tele újításokkal, fittyethányva a mai kor szellemére és divatjaira (ennek ellenére mégis mondern), és ahogy azt mély romantikával mondani szokták: rossz helyre születtek, rossz időben!
Minden elismerésem, ennyi! Naaa meg, egy magáért beszélő szám (amit nem túl buzgón osztogatok):

100%

Odkaz na zdroj recenze
Copyright © 1994-2024 Parasophisma Veškerá práva vyhrazena.